Fotografía

''La fotografia és un sistema de selecció visual. En el fons, tot consisteix en enmarcar una porció del con visual mentre s'està en el lloc apropiat i en el moment apropiat. Com els escacs o l'escriptura, consisteix en escollir entre vàries possibilitats determinades, però en el cas de la fotografia el número de possibilitats no és finit sinó infinit.''

                                                                                                                              Henri-Cartier Bresson.


-Selecció de la realitat: Quan mirem a través de la camara, el que fem és seleccionar la realitat. Quan ho fem, estem donant importancia a allò que estem seleccionant. Ens donara informació determinada d'un lloc, d'espai, etc. Hi ha una serie d'elements que determinen la manera de mostrar les coses en la càmera:
-L'enquadrament: Delimitació en un marc per posar limits en la realitat.
-Distància amb la qual selecionem la nostra part de realitat que volem inmortalitzar. Ni han diferents punts de distància, que anomenarem plans.
-Punt de vista de la fotografia. Hi han diferents punts de vista, que anomenarem angulació o angles de vista.

La imatge que seleccionem en la camera és bidimensional, una posicio i un punt de vista concrets. L'enquadrament té un format determinat, pot ser horitzontal, vertical o inclinat/quadrat. Dependrà de les connotacions comunicatives, ja que el vertical ens transmet força i fermesa, l'horitzontal ens transmet serenitat, i la inclinada ens transmet dinamisme.


El camp és tot el que està dins dels limits del marc de la imatge que estem seleccionant.
Fora de camp és tot el que no surt dins de la imatge, però que s'intueix que hi està i que influeix a la imatge. Sempre dona referències i significat d'allò que estem seleccionant a l'enquadrament. Fa que el fotògraf pugui manipular la imatge. També determina com estaran ordenats els diferents elements d'aquesta realitat. La projecció estudia la disposició dels elements dintre d'un marc.


Tipus de plans: Distància a la que posem la càmera, a l'hora de seleccionar la realitat.

-Pla de detall: Seleccionar una part petita d'algun element més gran. Mostra part d'un objecte per cridar l'atenció. Ens dona una informació molt detallada d'un objecte, d'alguna part d'un personatge, etc.

-Primeríssim primer pla: Mostra una part del rostre o del cos d'algú, per donar dramatisme, intimitat, s'utilitza el codi gestual.

-Primer pla: Es presenta el rostre sencer, com a molt, veiem l'esquena i part del coll. Molt expressiu, podem veure les expressions del personatge i es molt utilitzat en els debats o en el cinema, quan parla.

-Pla mig o mig-curt: Es presenta la persona, objecte o animal des de la cintura cap a dalt. Mig cos.

-Pla americà o tres quarts: Es presenta la persona, objecte o animal per sobre del genolls, on es veuen les pistoles. Es centra en el western americà.

-Pla sencer: El personatge es situa a l'enquadrament, utilitzant-lo sencer, de peus cap amunt, tot el cos.

-Pla de conjunt: Normalment abarca un grup de persones, dintre de l'espai, presenta la relació entre varis personatges.

-Pla general: Ens situa un personatge, o un grup de personatges en un escenari ampli. Lo important és el paisatge i l'espai.

-Gran pla general: Veiem el paisatge, però ja no distinguim a les persones. Les podem veure però no amb total claredat.

Angulació: Són els diferents punts de vista d'on prenem la imatge, totes les variants de perspectives d'on inmortalitzem la imatge. Els diferents tipus d'angles són:

-Frontal: Allò que volem enquadrar  es col·loca just enfront.

-Tres quarts: En aquest cas, allò que volem fotografiar es col·loca una mica de costat, no totalment lateral.

-Lateral: Allò que volem fotografiar es col·loca totalment de costat, podem veure-hi el seu perfil.

-Picat: La càmera es situa sobre allò que volem fotografiar, de dalt a baix. El que es consegueix és ressaltar l'inferioritat d'allò inmortalitzat.

-Contrapicat: Per realitzar-la, situem la càmera de baix cap a dalt, sota allò que volem fotografiar per tal de destacar grandesa i superioritat.

-Zenital: S'aconsegueix quan col·loquem càmera a 90º del terra, perpendicularment.

-Nadir: Totalment el contrari que l'angle zenital. S'aconsegueix quan la càmera està a 90º del cel.

-Aberrant: L'angle varia l'eix de la càmera mitjançant el format horitzontal.

-Presa a ran: La fotografia és presa com el seu nom indica, totalment a ran de terra, i això crea una sensació de sorpresa, ja que és una perspectica de la que no estem acostumats.

Composició:  Determina com estan disposats els elements dins de l'enquadrament. També n'hi han diferents tipus de composicions:

-Línies dominants corves: Quan en la fotografia realitzada hi podem destacar una línea o més d'una en forma de corba.

-Línies dominants diagonals amb punt de fuga: Quan en la fotografia realitzada hi podem destacar una línea o més d'una diagonal. El punt de fuga és l'horitzó de la fotografia, el fons podriem dir.

-Element en moviment: Quan l'element destacat a fotografiar surt mogut.


-Pes visual: Quan l'element destacat que volem fotografiar està a la banda esquerra o dreta de l'enquadrament.


-Clàssica: Quan l'element destacat que volem fotografiar està just al centre, per tal de guanyar importància.

-Regla terços: En la fotografia realitzada, la dividim en 9 parts, mitjançant dues línies verticals i dues d'horitzontals. En l'intersecció de cada una de les línies, és molt recomanable situar els elements destacats.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada